Wednesday, February 29, 2012 0 comments

Penantian Bukanlah Satu Penyeksaan



“Penantian satu penyeksaan”

Assalamualaikum...

Hai orang-orang kampung semua, rasa-rasa biasa dengar tak ayat kat atas tu. Takpun pernah terpikir ke, terucap ke…paling kurang pun hampa semua pernah post ayat ni kat fb…pernah? Mesti ada yang pernah kan? Aci potong kuku la…ehem!

Okay!

Frankly speaking aku pun pernah rasa macam tu gak…’penantian satu penyeksaan’. Memang amat-amat terseksa…tambah pula kalau situasinya lebih kurang macam ni:

Situasi 1: Tunggu bas berjam-jam. Bukan main  lama lagi tapi satu apa pun tak dak. Padahal kita ada benda penting nak kena buat. Rasa macam nak bakar je syarikat bas tu kan. Terseksa sangat…

Situasi 2: Balik dari kerja punya la semangat sebab nak tengok citer feveret kat tv. Vroom! Vroom! Tudia press moto tak mau-mau…speed moto tak main la 80-90km/j. Mana sempat nak sampai umah. Ye tak? Dalam dok syok bawa moto, hujan tengah jalan. Nak redah lebat pulak. Bawa moto ja pun. Kilat dok panah sini sana. Kena sambar mau rentung badan. Tak ke naya. Last-last, citer feveret ke mana kita ke mana. Seksa..seksa..!

Situasi 3: Tengah syok-syok dok chatting kat fb tiba-tiba line tenet pulak buat hal. Punya rancak topik hari tu…dah terbantut gara-gara line tak ok. Nak tunggu tenet tu macam biasa balik punya la lama kan. Kadang-kadang mau 2-3 hari juga. Huh! Rasa nak hempuk ja stremyx kat rumah tu…terseksa tau tak?

Situasi 4: Time kita dalam ‘saat genting’ nak buat ‘pelaburan’, time tu juga la tandas penuh…takpun tandas rosak. Yang ok pulak ada orang kat dalam…tunggu punya tunggu tak keluar-keluar jugak. Kita pun dengan selamba cakap “Hoii! Buat ape kat dalam tu lama-lama. Berak taik batu ke apa?” Amek kau! Kan dah kena sound. Huhu. Tapi nak buat camna…waktu ni memang sangat menyeksakan jiwa dan raga.

Amacam situasi kat atas tu? Logik tak? Boleh la nah…tak boleh pun bagi boleh gak…aku tak kira!

Fine! Back to the topic..

Soalan aku: Betul ke penantian tu satu penyeksaan???

Setelah ditelek, ditenung kembali situasi-situasi kat atas tu berulang-ulang kali rasa macam betul ja. Tambahan pula ada di antara situasi kat atas tu aku sendiri yang alaminya.. (Warning! Situasi 4 aku reject awal-awal okay..haha! ). Nak tak nak, dalam keterpaksaan aku turut merasakan penyeksaan tu…Hurrm…*sambil garu kepala*

TAPI…TAPI…TAPI…

Pernahkah kita duduk merenung sambil melihat ke arah jalan raya yang sudah dibasahi dengan hujan yang lebat 


dan berfikir…

“Bukankan penantian itu juga kadang kala mengajar kita erti kesabaran??”
“Dan ia juga sebagai kayu ukur sejauh mana tahap kesabaran yang kita miliki??”

Penyeksaan yang kita kata tu sebenarnya kita sendiri yang wujudkan. Memang betul kita rasa terseksa sangat bila kita tunggu something yang important dan benda tu pula memakan masa yang lama. Aku tak nafikan benda tu.

Tapi, bukankah kita sebagai manusia ada satu sifat yang diberi nama SABAR. Apa guna sifat tu ada dalam diri kita kalau kita simpan dia ketat-ketat kat satu sudut dalam dasar hati kita tanpa menggunakannya?? Time-time macam situasi kat atas tu la kita perlu keluarkan dia. Biar sabar menguasai diri. Bukannya rasa terseksa. Kalau kita biarkan rasa terseksa tu yang control hati kita, kompom lah kita akan rasa penyeksaaan yang membuak-buak sedang melanda diri. 



Kita juga perlu ingat yang kita sepatutnya kawal sifat tu bukannya sifat tu yang kawal kita. Dan lagi satu, SABAR tu kan sebahagian daripada IMAN (bukannya daripada nama Sabariah yer)…itu bermakna apabila kita bersabar, kita dah sempurnakan iman kita. Tak gitu cik blogger?? Cer komen kat bawah tu sikit…Heh!

So, kenapa mesti kata penantian satu penyeksaan. Kenapa tak kata ‘PENANTIAN  SATU KESABARAN.’ 


Tahu tak kita bahawa,

“Sesungguhnya orang-orang yang bersabarlah sahaja yang akan disempurnakan pahala mereka dengan tidak terkira.” (Az-Zumar: 10)

Habis tu, apa tunggu lagi. Renung-renungkanlah & selamat beramal. 
Then, why not we think in positive way, right?
Akhir kalam, sekian terima kasih. I’ll see you in the next entry…Hehe!



p/s 1: Sekadar pandangan daripada saya yang serba jahil. Kalau salah dipersilakan tegur secara hikmah. Kalau tidak, kesabaran saya akan teruji...wakakaka! ~ :P


p/s2: Actually, ejaan yang mana satu betul?? "Penyeksaan" or "Penyiksaan"..?? Tiba-tiba aku rasa BM aku fail...(-_-')

Copyright by Cheq Zaa
29/2/2012 at 17:00 PM
Utara Semenanjung Malaysia

Thursday, February 9, 2012 0 comments

Betul ke Novel Melalaikan/Tak Berfaedah?? : Reply from cik Blogger


Dengan lafaz Assalamualaikum khas buat Cheq Zaa dan kepada semua yang membaca..

Nak suruh cik Blogger reply ek ape yang Cheq Zaa post…siap tanya berani ke tak…pantang org tanya berani ke tak ni…tak berani pun aku jadi berani tau.. hehehe…Intro punyer baik jer tadi…sekarang mula naik hantu…Cheq Zaa la nie….grrr!

[ada ke aku tanya berani ke tak? konpius!…konpius!]

Tak dinafikan membesar dengan persekitaran budaya  membaca…eewahhh…tapi betul la...dari kecik la, tengok arwah ayah suke membaca waktu2 santai dia…Arwah ayah kami ( Cheq Zaa n cik Blogger) banyak buku kat rak dalam rumah…macam2  jenis buku ; agama, politik, sastera (ermm.. de ke sastera…tak pasti, yang pasti ada buku HAMKA la)...jangan tanya samada aku amek baca ke tak buku2 tu…yang pasti aku selak2 jer..tu pun time kemas second floor rumah or nak cari buku2 lama (chewah..macam rajin jer kemas rumah atas tue..kalu mak bace, konfem die gelak terguling2 la)..

[kalau hang mak tak gelak, perkara biasa..kalau aku kot la kan, dah jadi luar biasa…haha!]

So, kami pun adik- beradik nie suke membaca walaupun sekadar novel ( kononnya bapak borek anak rintik la)..kami pun macam korang jugak, waktu muda suke benda yang happy2, citer cintan cintun…tapi sampai satu tahap kami dah bosan dengan citer macam tu…boring, tak berilmiah, tak memberi faedah..bak kata, tak memberi kebaikan la kecuali hanya sedikit.


Lagipun masa zaman aku membesar..kebanyakkan novel yang ada semuanya kurang ilmiah...tapi Alhamdulillah dah banyak sekarang…walaupun agak berjanggut la nak tunggu seorang penulis yang SANGAT BEST lahir dalam satu masa.

[Membesar? Berjanggut? Ya ka? Haha!]

Kalau tengok sekarang pun, sesetengah novel yang berteraskan keagamaan pun, die punyer citer dan susunan ayat tak menarik minat untuk terus membaca…tak macam HABIBURRRAHMAN EL-SHARAZY, HLOVATE, FATIMAH SYARHA , NOR SURAYA ( taip sambil senyum wat penulis2 nie, macam aku kenal rapat jer ngan diorang...hehehe).. ade lagi nama2 penulis yang berkaliber..tapi wat masa sekarang, ni jer aku ingat.. Ade penulis yang kurang pengalaman macam mane nak tarik orang untuk terus membace..sebab novel islamik or ilmiah ni, susah nak tarik orang membace melainkan olahan setiap citer tu menarik..diorang perlukan teknik ni sebab diorang  tak boleh pakai teknik cintan cintun, feeling miling 100% dalam novel diorang macam novel cinta..yang membuatkan pembace tu terawang2 (aku tak terawang macam tu tau…cover jangan tak cover)…kalau pakai 100% , tak capai la objectif.  Kan? Kan? (cintan cintun disini bermaksud cintan cintun dunia ok!).  So…pertingkatkan kemahiran anda…hehehe..advise tau ni bukan kutukan..sebab aku suke kalau novel islamik ni lagi banyak dekat pasaran… Tolong la didik anak bangsa kite…*touching*
[bajet macam dia terror tulis citer…kekeke~]


Dari ape yang aku perhatikan…karya seseorang mencerminkan penulisnyer (macam pelik jer ayat aku…tp lebih kurang macam tu lah yang aku nak smpaikan) …cube kenal siapa penulis2 yang aku senaraikan kat atas…perwatakan mereka pun...Alhamdulillah..dan InsyaALLAH baik teladannya…(kecuali HLOVATE..die memang miss mysterious). So, moral of Story…baca la novel yang penulisnye mempunyai perwatakan yg baik..InsyaALLAH..hasil tulisan atau karya yang nak di sampaikan pun ada isinya..Sebab mereka tahu tugas yang mereka pikul kepada masyarakat…

So, bagi makcik pakcik yang rase novel ni semua tak berfaedah…SALAH pendapat anda..novel pun macam medium lain jugak (cth: tv, fb, ym, radio, dll), yang mana kita ade pilihan..nak pilih yang baik or yang  tak baik…kalu orang tu suke baca novel cintan ajer…so memang la  boleh declare yang die buang masa terluang die..tambah lagi baca novel sampai 2-3 pagi pastu terlajak plak nak bangun solat Subuh…Aduss! rugi sungguh manusia yang lalai (ingatkan diri sendiri jugak ni)…



Tolong la jangan ulangi kesilapan saya masa mude dulu2 (aku dah tua ke skarang???..eh muda lagi selagi tak kawen.. kan kan Cheq Zaa ?).. kami pun manusia..pernah lalui semua tu….kalau korang mampu control masa mude korang, sekurang2nye korang dah tak membazir separuh abad umo korang lagi..tu pun kalau panjang umo laa..huhuhu…!

[aku konfem la muda lagi, hang aku tak pasti la pulak…wakaka!]


Terjawab ke soalan hang Cheq Zaa ?? Aku pun dah tak ingat apa yang hang suh reply…hentam jer la ye..apa2 pun..yang kat atas adalah semata2 perkongsian bersama..yang baik jadikan teladan ye…Wassalam..

[ada yang aku rasa menjawab. Cuma satu je soklan aku yang tak de hujah kat sini, iaitu ‘novel plus bawak ke mati’….tak pe la..susah2 sangat kita tanya je Ustaz Azhar Idrus. Boleh gitu?...Apa-apa pun cara penulisan kali ni lebih menarik daripada sebelum2 ni. Keep it up yer cik blogger. Haha!]

p/s1: Ayat2 dalam [  ] adalah kata2 daripada Cheq Zaa. Memandangkan Cheq Zaa yang tolong meng-edit & menge-post entry, so suka suki aku je lah mencelah di situ..hehe!

p/s2: Post Cheq Zaa berkaitan soklan dia tu boleh klik SINI

Wednesday, February 8, 2012 0 comments

Betul ke Novel Melalaikan/Tak Berfaedah??


Ada orang penah cakap kat aku…

“Novel ni melalaikan, tak dak faedah pun..baca buku (akademik) lagi bagus”
“Novel ni bukan leh tolong hang mati nanti”

Lebih kurang macam tu la bunyinya…aku pun dah lupa ayat asal dia macam mana. So, aku reka la dialog biar dramatik sikit…hehe! …Tapi maksudnya lebih kurang sama okay!
Zaap! Tersentap mak tau bila orang cakap macam tu. Lidah terkelu. Terkaku untuk beberapa saat. Lepas tu aku mula pikir.

“Salah ke baca novel?”
“Ye ke novel tu tak dak faedah?”
“Memang novel ni tak boleh tolong masa mati, tapi bukankah ada novel2 yang boleh bagi aku ilmu akhirat. Hurmm!”

So, cik blogger yang lebih ‘alim dari aku, harap boleh menjawab persoalan saya ni. Apa pendapat cik blogger yer? Silalah kongsi. Jangan malu-malu!

Okay! Sebagai contoh, Novel yang aku baca untuk 2 hari ni (Denyut Kasih Medik & Syabab Musafir Kasih) ada ilmu2 agama yang diselitkan dalam tu. Adakah ia dikira tidak berfaedah & melalaikan?

Meh kita review sikit 2 buah novel ni…

*********
DENYUT KASIH MEDIK. (Dr. Farhan Hadi)


Medik! Bila bercakap tentang medik of coz novel ni berkisar tentang perubatan. Segalanya berkaitan dengan perubatan. Watak utamanya juga seorang pengamal perubatan. Bahasa mudahnya Doktor la..Istilah-istilah perubatan juga banyak digunakan. (ceeitt!...skema sungguh ayat aku!). Iyelah kan, kalau dah tajuknya juga medic masakan ngak ada istilah medic..waduh! gawat sungguh!

“Ah! Boringlah citer mcm ni. Aku bukannya doctor.”

Hah! Mesti ada yang cakap mcm ni kan…(yang tak cakap tu diam2 sudah!)…sebab apa boring? Kalau bagi aku la kan, sebagai peminat tegar novel2 cinta cintun ni *ehem*  memang tak berminat nak baca novel2 macam ni. Hish.!. Hish ..! Hish..! Tambah pula penulis dia aku tak kenal (dulu..sekarang dah kenal..hehe).

“Dah tak minat, macam mana boleh baca?”

Jeng! Jeng! Jeng!
Yang tu semua tak penting..apa yang penting isi dan citer yang penulis tu sampaikan. Daripada pembacaan aku selama 10 jam tu, *nampak macam melalaikan la pulak..(-_-') *  , apa yang aku boleh aku review  di sini:
  •  Tak banyak dialog, tapi lebih kepada ayat2 yang menerangkan situasi dan pemahaman
  • Isu semasa (rempit, penzinaan, buang anak, dll) ada dalam novel ni. 
  • Soal ibadah & kewajipan sebagai umat Islam lagilah ada. Sebab apa? Sebab novel ni novel islamik. Sah-sah la ada. Kan?
  •  Apa yang paling UTAMA sekali penulis bagi info/tips/kaedah/cara/hadis/ayat al-Quran untuk satu2 masalah.

So,  secara kesuluruhannya novel ni memang BEST. Tambah pula untuk aku yang kurang ilmu agamanya..isk! isk! isk!...*sadis sekali*…bila baca novel ni, keluarlah ayat2 seumpama ni:

“Oooo! Macam tu rupanya”
“Tak tau la pulak boleh”
“Hehe! Malunya! Tapi ilmu kot.”

*********
SYABAB MUSAFIR KASIH (Fatimah Syarha)


Novel ni pula cerita tentang seorang anak yatim yang dipandang hina oleh masyarakat kampung, diherdik, dicaci, dsb yang akhirnya menjadi seorang syabab (pemuda) agama yang berjaya. Berjaya membawa anak2 muda kampung kembali kepada ajaran Islam. Kisah yang menarik dan menyentuh hati. Huhu!  Aku bukan apa, kesian kat Syabab tu..banyak dugaan dia. Tapi, pengalaman hidup mengajar dia untuk lebih berdikari. Azam dia nak dalami ilmu agama patut dicontohi. Generasi yang macam nilah kita nak wujudkan (dah macam ustazah pulak..ehem!). Berbeza dengan denyut kasih medik, novel ni lebih guna banyak dialog, bahasanya agak berbunga-bunga dan more to imagination. Denyut kasih medic lebih nampak kepada reality. Nak gambarkan pun susah. 

So, bagi sapa2 yang tak baca lagi boleh la baca. Baru tau perbezaannya.Takkan nak baca novel cintan cintun aja kan? Tak pun citer kawen paksa. *terasa*. Move on la…pelbagaikan pembacaan. Baru maju.  (Aiceh!  Aku ke yang tulis ni? Nahi Kabi Nahi. Tak leh caya woo!)

Macam mana pun, dua novel ni menekankan aspek KEAGAMAAN. Itu yang PENTING!!. Banyak ilmu yang ada tak kira lah ilmu dunia ataupun akhirat. Semuanya berguna. Dua2 pun ada kaitkan dengan isu2 semasa. Dua2 best. Masing2 ada kelebihannya walaupun cara penyampaian depa berbeza. Tapi, asasnya tetap sama. AGAMA. Tak rugi baca. Try it

*********
Okay lah. Berbalik kepada persoalan di atas. Bagi aku yang serba jahil ni la kan , novel tak de la melalaikan sangat pun selagi mana semua suruhan Allah & tuntuan agama tu kau buat. Bila tak buat tu yang sampai melalaikan. Dan tak semua novel tak berfaedah. Ada je yang berfaedah. Pandai2 la pilih.  Tapi kalau bab novel plus bawak ke mati tu…apa kata bagi cik blogger je yang jawab. Aku nak jawab pun terketaq-ketaq tangan nak taip. Salah hujah mati aku. Whoa! Amacam cik blogger? Boleh?

********************
p/s1: Terima kasih kepada pihak yang telah rekomenkan novel ni kat aku. Moga2 ganjaran pahala diberikan kepada anda sebab sampaikan ilmu yang berguna. Walaupun sekadar tolong rekomen, InsyaAllah saham anda ada di situ. 

p/s2: Tak sia-sia sakit kaki sepanjang malam gara2 cari novel ni. Serius! Sakit wooo...


p/s3: Apa-apa pun, HLOVATE still number ONE in my heart. Boleh gitu? hehe!


:: Wed, at 01:00 am ::

 
;