Friday, August 5, 2011

Peringkat Puasa, Syarat Berbuka Puasa, Akhlak Berpuasa & Keistimewaan Ramadhan


Assalamualaikum....
Salam Ramadhan buat semua...
5 Ramadhan bermakna 5 hari kita berpuasa
Alhamdulillah kita masih diberi kesempatan sehingga hari ini


Ramadhan 1432. Are you ready? Ready atau tak kita dah pun masuk bulan Ramadhan. Perkara-perkara asas yang kita patut tahu tentang puasa dah pun aku post-kan. Kalau rasa macam tak tau boleh ja KLIK SINI. No worries okay?

Now, kita masuk ke bab yang seterusnya. Kita menyelam sikit untuk lebih faham tentang puasa. Biar persediaan kita lebih mantap. 

***************************************
Peringkat Puasa

Menurut Imam Al-Gazali, terdapat 3 peringkat puasa iaitu:
  • Puasa orang awam - hanya tinggalkan makan, minum dan perkara-perkara yang membatalkan puasa. Kurang meninggalkan perkara-perkara makruh & mengabaikan perkara-perkara sunat. 
  • Puasa orang khas - cuba menjaga akhlak & melakukan perkara-perkara sunat bagi menambahkan kualiti pahala. 
  • Puasa paling khas - menjaga diri daripada perkara-perkara yang membatalkan puasa & perkara yang boleh membatalkan puasa. Mementingkan perkara-perkara sunat. Anggota badan turut berpuasa & hati sentiasa berzikir mengingati Allah

Keharusan Tidak Berpuasa/ Syarat Berbuka Puasa

1. Musafir 
  • Perjalanan itu adalah harus
  • Perjalanan itu bukan selalu
  • Perjalanan musafir itu dimulakan sebelum fajar lagi

2. Sakit
  • Sakit yang menimbulkan kepayahan yang keterlaluan
  • Sakit yang boleh membawa kepada kerosakan
  • Sakit yang mengakibatkan penyakit lambat sembuh
  • Sakit yang mengakibatkan penyakit bertambah serius

Akhlak Orang Yang Berpuasa

"Dan jika seseorang melaknatnya atau menghinanya, maka jawablah bahawa 'saya berpuasa, saya berpuasa..." (Riwayat Bukhari)

  • Mata -  menjaga mata daripada memandang kepada yang haram
  • Telinga - elakkan daripada mendengar percakapan yang berunsur dosa 
  • Kaki & Tangan - suka menolong orang dan melakukan kebaikan
  • Lidah - tidak bercakap perkara yang sia-sia, tidak mengumpat, meninggalkan cakap kosong, bertengkar & aktiviti yang tidak berfaedah. Jika ditohmah & sebagainya, hendaklah bersabar. 

Keistimewaan Ramadhan
  • Syurga akan dihias semula
  • Bidadari diciptakan oleh Allah
  • Allah menyeru sebanyak 3 kali
  • Allah membuka peluang kepada hambaNya untuk beribadat
  • Ikan di air akan memohon keampunan untuk orang yang berpuasa sehingga waktu berpuasa
  • Akan diampunkan segala dosa apabila malam terakhir bulan Ramadhan
  • Bau mulut orang berpuasa lebih wangi daripada wangian kasturi

***************************************
Rujukan :

2 comments:

AzlanYussof said...

Alhamdulillah..refresh balik pengetahuan tentang ibadat puase kita..

BintunBAKR said...

AzlanYussof: moga-moga ibadah kita diterima ALLAH hendaknya..

Post a Comment

 
;