Monday, August 22, 2011

Dulu & Sekarang: FB Sebagai Pemanis Cerita


Orang zaman dulu: Pagi-pagi bangun tidur pandang matahari, malam-malam tidur bertemankan bulan

Orang zaman sekarang: Pagi-pagi bangun tidur mengadap FB, malam-malam tidur termimpi-mimpikan FB (yer ke?)

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Orang zaman dulu: Tak dapat tengok orangnya, dapat tengok bumbung rumah pun jadi laa

Orang zaman sekarang: Tak dapat tengok orangnya, dapat tengok FB pun jadi laa *hikhikhik*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Orang zaman dulu: bercinta guna surat, letak bedak sikit..biaq wangi...pak cik posmen jadi orang perantaraan...*hikhikhik*

Orang zaman sekarang: bercinta guna FB, guna email, sms, mms, 3G, apa lagi...satelit jadi perantaraan...

~tu br leh kata kata bagai langit dgn bumi~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Orang zaman dulu: Simpan gambar dalam album..rasa rindu belek la satu-satu..senyum s0rang-sorang..rasa nak kongsi bawa album tunjuk kat kawan-kawan, jiran sebelah..rasa nak 'pinjam' gambar s0meone, panjat tingkap, diam-diam buka album, zaap! dapat satu..*susah2  (-_-")

Orang zaman sekarang: Simpan gambar dalam FB..rasa rindu just click 'next' kat photo album..rasa nak kongsi click 'share' or 'tag'..rasa nak 'pinjam' gambar s0me0me click je 'download'..*see? so simple (^_^)

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Orang zaman dulu: Berdating kat taman bunga…si teruna menjeling-jeling…si dara pula tersipu malu…bila mata bertentang mata, hati mula berkata-kata, “Oh! Cantik sungguh si dia.”


**yang ni org tua-tua kata “Dari mata turun ke hati”

Orang zaman sekarang: Berdating kat alam maya ja…ber-chatting tak tengok muka pun tak apa…asal bahasa berbunga-bunga…hati dah boleh tergoda

**yang ni aku kata “Dari FB turun ke bil-bil eletrik” ~parah-parah (-_-‘)~

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Orang zaman dulu: Berkebun kat belakang rumah or ladang/kebun la..berkebun lepas solat asar..sebelum maghrib balik rumah..keluar peluh..sihat badan..Alhamdulillah...

Orang zaman sekarang: Berkebun kat FB ja..Farmville lagi..tak pun Cityville..berkebun tak kira masa..pagi/petang, siang/malam..anytime beb! peluh tak keluar..duit yang melayang..sihat ka? Wallahu a'lam..

*Yang ni baru boleh dikatakan 'petani moden'...tak gitu? ~ngee~*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Orang zaman dulu: nak dapat apa-apa berita dengar radio ja.. newspaper kadang-kadang ada kadang-kadang tak ada…tak pun tgk tv yang tak dak color..Habis cerita!

Orang zaman sekarang: nak dapat apa-apa berita dengar radio pun tak apa, tv bermacam-macam color pun ada…newspaper boleh beli aja…nak lagi advance, guna internet cepat ja dapat berita, jangankan fakta, yang auta pun tak terkira…Haishh! Macam-ada ada..

*ingat astro aja ka? FB pun boleh laa...*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Orang zaman dulu: Nak iklankan apa-apa pun dekat newspaper ja..tak pun kat tv yang tak dak color tu..

Orang zaman sekarang: Nak iklankan something…dekat FB pun dah cukup...tak gitu?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Orang zaman dulu: Face-to-book. Maknanya betoi-betoi baca buku…pakai pelita tanah ja…punyalah cerita retro…tapi tu la hakikatnya..

Orang zaman sekarang: Facebook. Maknanya mengadap FB laa..apa lagi…takkan tak paham kot…Aduss!

*FaceBook- Maybe satu-satunya ‘buku’ yang tak dapat di-catologing-kan ~Diulang! MAYBE..maknanya aku tak pasti okay! Haha~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Orang zaman dulu: Seminggu sebelum raya, sibuk pos kad raya, pakai setem segala, habis wang berjuta-juta..tapi tak apa, asalkan tak lupa rakan taulan semua...terutamanya pada si dia...*hehe!*

Orang zaman sekarang: Seminggu sebelum raya, relax ja..macam tak ada apa-apa..ucapan raya? Malam nak raya pun sempat aja…al-maklum la FB kan ada…*Ahaks*


---------------------------------------------------------------------------------------------------
p/s: Salam Eid el-Fitri buat Muslimin & Muslimat...Maaf Zahir & Batin..


Copyright, 2011 by Cheq Zaa

0 comments:

Post a Comment

 
;