Saturday, April 16, 2011

BICARA TENTANG DUIT


D – Doa           U – Usaha         I – Istiqamah         T - TaawakalDOA
"Doa" adalah ucapan permohonan dan pujian kepada Allah SWT. dengan cara-cara tertentu disertai kerendahan hati untuk mendapatkan kemaslahatan dan kebaikan yang ada disisi-Nya.  "Do'a" adalah melahirkan kehinaan dan kerendahan diri serta menyatakan kehajatan (kebutuhan) dan ketundukan kepada Allah Swt.

وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ

Dan Tuhanmu berfirman: “Mohonlah (mintalah) kamu kepada-Ku, pasti Aku perkenankan (permintaan) kamu itu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku [1327] akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina”.

Adab-adab Berdoa
  • Suci & Ikhlas hati ketika berdoa
  • Memilik waktu yang baik & sesuai spt: lepas solat, waktu tengah malam
  • Suci dari hadas
  • Mengadap kiblat
  • Mengangkat/ menadah  kedua-dua belah tangan
  • Memulakan dengan memuji Allah
  • Bersalawat keatas nabi di awal dan akhir doa
  • Merendahkan suara ketika berdoa
  • Berdoa dgn perasaan rendah diri , khusyuk (tumpuan), bersungguh-sungguh &  penuh pengharapan

Waktu Mustajab untuk Berdoa
Selepas Solat Fardu, Hari Jumaat, Bulan Ramadan, Tengah malam, Mlm Lailatul Qadar, Hari Arafah ( 9 zulhijjah), antara 2 khutbah. Antara azan dgn iqamahUSAHA 
ISLAM mewajibkan setiap umatnya bekerja untuk menjadikan mata pencarian sumber rezekinya dan menghasilkan pendapatan itu bagi menyara hidupnya.
 Dalam sebuah hadis Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:
"Bahawa sesungguhnya seorang kamu yang pergi mengambil seutas tali, kemudian mengikat seberkas kayu api lalu menjualnya hingga dengan sebab itu ia dapat memelihara harga dirinya, adalah lebih baik daripada ia pergi meminta-minta kepada orang sama ada mereka memberinya atau menolaknya."


ISTIQAMAH
Istiqamah bererti berpendirian teguh atas jalan yang lurus, berpegang pada akidah Islam dan melaksanakan syariat dengan teguh, tidak berubah dan berpaling walau dalam apa-apa keadaan sekalipun. 
Ertinya:  Katakanlah ( Wahai Muhammad ):  "Sesungguhnya Aku hanyalah seorang manusia seperti kamu, diwahyukan kepada Aku bahawa Tuhan kamu hanyalah Tuhan yang satu; maka hendaklah kamu teguh di atas jalan yang betul lurus (yang membawa kepada mencapai keredhaaNya).

Tahap-tahap Istiqamah 

1. Istiqamah hati:  sentiasa teguh dalam mempertahankan kesucian iman dengan cara menjaga kesucian hati daripada sifat syirik, menjauhi sifat-sifat cela seperti riak dan menyuburkan hati dengan sifat terpuji terutamanya ikhlas.  Dengan kata-kata lain Istiqamah hati bermaksud mempunyai keyakinan yang kukuh terhadap kebenaran.  Firman Allah Taala.

Ertinya: Dan orang-orang yang kafir berkata : "Mengapa tidak diturunkan Al-Quran itu kepada Muhammad semuanya sekali ( dengan sekali gus ) ? diturunkan Al-Quran  dengan cara yang demikian kerana hendak menetapkan hatimu (wahai Muhammad) dengannya, dan kami nyatakan bacaannya kepadamu dengan teratur satu persatu. (Surah Al-Furqan ' ayat 32 )

 2. Istiqamah lisan:  memelihara lisan atau tutur kata daripada kata-kata supaya sentiasa berkata benar dan jujur, setepat kata hati yang berpegang pada prinsip kebenaran dan jujur, tidak berpura-pura, tidak bermuka-muka dan tidak berdolak-dalik. Istiqamah lisan terdapat pada orang yang beriman, berani menyatakan dan mempertahankan kebenaran dan hanya takut kepada Allah Taala.  Firman Allah Taala:

Ertinya: ...Allah menetapkan (pendirian) orang-orang yang beriman dengan kalimah yang tetap teguh dalam kehidupan di dunia dan di akhirat.... (Surah Ibrahim ' Ayat 27)

3. Istiqamah perbuatan:  Tekun berkerja atau melakukan amalan atau melakukan apa saja usaha untuk mencapai kejayaan yang di redhai Allah. Dengan kata-kata lain istikamah perbuatan merupakan sikap dedikasi dalam melakukan sesuatu pekerjaan, perusahaan atau perjuangan menegakkan kebenaran, tanpa rasa kecewa, lemah semangat atau putus asa.  Sikap ini menjadi begitu rupa kerana dorongan hati yang istikamah.


TAKAWAL
Menurut Imam Ahmad bin Hambal, Tawakal merupakan perbuatan yang dilakukan oleh hati, bukan sesuatu yang diucapkan oleh lisan, bukan pula sesuatu yang dilakukan oleh anggota badan. Tawakal juga bukan merupakan  suatu ilmu dan pengetahuan. 

Dari Umar bin Khattab ra berkata, bahwa beliau mendengar Rasulullah SAW bersabda, ‘Sekiranya kalian benar-benar bertawakal kepada Allah SWT dengan tawakal yang sebenar-benarnya, sungguh kalian akan diberi rizki (oleh Allah SWT), sebagaimana seekor burung diberi rizki; dimana ia pergi pada pagi hari dalam keadaan lapar, dan pulang di sore hari dalam keadaan kenyang (HR. Ahmad, Turmudzi dan Ibnu Majah).

Darjat-darjat Tawakal

Darjat pertama: Ma’rifat kepada Allah SWT dengan segala sifat-sifat-Nya

Darjat kedua: Memiliki keyakinan akan keharusan melakukan usaha. 

Darjat keempat: Menyandarkan hati sepenuhnya hanya kepada Allah SWT, dan menjadikan situasi bahwa hati yang tenang hanyalah ketika mengingatkan diri kepada-Nya

Darjat kelima: Husnudzan (baca ; berbaik sangka) terhadap Allah SWT.

Darjat keenam: Memasrahkan jiwa sepenuhya hanya kepada Allah SWT

Darjat ketujuh: Menyerahkan, mewakilkan, mengharapkan, dan memasrahkan segala sesuatu hanya kepada Allah SWT:

وَأُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ

Dan aku menyerahkan urusanku kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Melihat akan  hamba-hamba-Nya".References from:
http://www.al-azim.com/masjid/istiqamah.html


http://www.eramuslim.com/syariah/tafsir-hadits/makna-tawakal.htm

Copyright 2011, by Cheq Zaa

0 comments:

Post a Comment

 
;